Výroba sladu
Výroba sladu zahrnuje několik fází.
Klíčení
Cílem sladařského klíčení je aktivace a syntéza enzymů a dosažení požadovaného rozluštění (vnitřní přeměny) zrna. Proces klíčení na humnech ovlivňujeme zejména následujícími zásahy: obsahem vody v zrnech, regulací teploty a přístupem vzduchu.
Způsob vedení procesu klíčení – hromady – se projevuje:
teplotou
vznikem rosy
vývojem střelky
růstem a vzhledem kořínků
Stadia vývoje hromady:
Mokrá hromada – vymočený ječmen rozprostřený do vrstvy 10-20 cm vysoké v závislosti na teplotě humen
Suchá hromada – voda z povrchu zrn se vsákne a část se vypaří, klíčící zrno začíná dýchat, pod povrchem vzniká na zrnech ovlhčení až malé kapičky vody – hromada má dílo. Objevují se špičky kořínků – hromada špičkuje. V tomto stadiu se hromada provzdušní ručně, dřevěnými oračkami nebo wolgemuthem.
Pukavka – hromada intenzivně dýchá, potí se a má typickou okurkovou vůni. Na bázi zrna vyrůstá kořínek a začíná luštění zrna. Provzdušňování se provádí jednoúčelovým maltomobilem (sedláčkem).
Mladík – vyrůstají 2-3 kořínky, hromada intenzivně dýchá, probíhá intenzivní luštění zrna enzymatickou činností. Střelka se nachází přibližně v 1/3 až ½ zrna. Provzdušňujeme a převrstvujeme maltomobilem.
Vyrovnaná hromada – dýchání se zpomaluje, zrno se dolušťuje, délka kořínků se vyrovnává a kořínky se kudrnatí. Střelka se nachází v ½ až ¾ délky zrna. Hromada postupně zavadá.
Stará hromada – dýchání mírné, kořínky zavadají, střelka dosahuje ¾ délky zrna. V obou fázích provádíme převrstvování a kypření sedláčkem, abychom zabránili prorůstání kořínků a vzniku vrabců.
Po ukončením procesu klíčení následuje hvozdění (sušení) sladu. Dříve používaná 6-7 denní doba klíčení na humnech byla podmíněna velmi nízkjouvcrstvou klíčícího ječneme (vrstva do max 5-8 cm). V současnosti je doba klíčení na humnech přibliýně 4-5 dní, navazuje na třídenní máčení s hvozděním na dvoulískovém hvozdu, kde na vrchní lísce probíhá pozvolné předsoušení a na dolní lísce současně sušení.